Met school naar Muiderslot

Vaar met de pakjesboot naar het kasteel van Sinterklaas 

Naast de Sinterklaas intocht van Amsterdam IJburg vaart onze historische boot ook als pakjesboot naar het Muiderslot. Van 22 november t/m 2 december 2022 kunnen kinderen van groep 1 t/m 4 met school op doordeweekse dagen met de pakjesboot meevaren naar het kasteel van Sint.

Sint activiteiten

Binnen kunnen kinderen de logeerkamer van Sinterklaas en de pakjeskamer van de Pieten bekijken. Daarnaast kunnen ze een Pietenparcours doen met spelletjes, pepernoten bakken en er is een Pietendisco en een leuke knutselopdracht!

Op doordeweekse dagen zijn Sint, Pieten en het paard van Sinterklaas niet aanwezig maar op verschillende beeldschermen in het kasteel kunnen de kinderen de Sint digitaal wel ontmoeten.
Hij vertelt in korte fragmenten op allerlei plekken in het kasteel over zijn werk.
Wie weet deelt Sinterklaas wel wat van zijn geheimen!

Praktische informatie

 • Kinderen van de groep 1 t/m 4
 • Doordeweekse dagen (op maandag gesloten) van 22 november t/m 2 december 2022
 • Per dag zijn er slechts twee tijdsloten in het kasteel beschikbaar: om 10.00 en 12.00 uur
 • Maximaal 60 kleuters per tijdsblok (+ 1 begeleider per 8 kinderen)
 • Het totale programma inclusief bootretour duurt ongeveer 4 uur
 • De Cultuurbus vervoert Amsterdamse scholen gratis van het schoolplein naar de afvaartlocatie van de Veerdienst. De boot vertrekt vanaf Amsterdam IJburg en legt direct bij de steiger van het kasteel in Muiden aan. In totaal zijn jullie ruim 4 uur onderweg, waarvan je zo’n 2 uur in het kasteel doorbrengt
 • De prijs per persoon is afhankelijk van de groepsgrootte.
  Prijsvoorbeeld: bij een groep van 60 leerlingen + 8 begeleiders bedraagt de prijs € 19,50 per leerling/begeleider. Let op! Bij kleinere groepen wordt de prijs per persoon hoger.

Pakjesboot boeken

Ben je geïnteresseerd in een schooluitstapje naar het kasteel van Sinterklaas, aarzel dan niet te lang want het aantal beschikbare tijdsloten is beperkt.
Voor nadere informatie, een prijsopgave op maat of het plaatsen van een reservering neem je contact op met Veerdienst Amsterdam/Rederij Navigo via 020-4278888 (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur).

Liever per mail? Vul dan onderstaand formulier in.


Schoolreis Muiderslot

Ontdek de Middeleeuwen

Het Muiderslot is een echte middeleeuwse waterburcht met een ophaalbrug, vijf torens, kantelen en schietgaten dat werd gebouwd in 1285 in opdracht van Floris V. Het Muiderslot is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst. Tijdens een bezoek ontdek je alle torens en kamertjes van het kasteel en leer je van alles over de Middeleeuwen.

 

Geschiedenis in het echt!

Het Muiderslot biedt een afwisselend programma gericht op de cultuur en het erfgoed van de middeleeuwen, de 17e en de 19e eeuw. Kinderen leren door vooral zelf te ervaren, bijvoorbeeld hoe een kasteel werd verdedigd. En natuurlijk horen ze over graaf Floris de Vijfde, bouwheer van het Muiderslot (Canon). Een andere beroemde bewoner was de 17e-eeuwse schrijver P.C. Hooft. 

Er is een keuze uit diverse schoolprogramma’s

Basisonderwijs 

Het Muiderslot heeft verschillende schoolprogramma’s voor leerlingen uit groep  1 t/m 8. 

Reis door de riddertijd In dit programma maken de leerlingen kennis met de Middeleeuwen en het Muiderslot. De leerlingen worden tijdens hun bezoek actief uitgedaagd om het kasteel en de tuinen beter te ervaren door kijk-, denk- en doe opdrachten. 

Het programma bestaat uit:
– Een zelfstandig bezoek aan het Kasteel, met kijk- en doe-opdrachten
– Een bezoek aan de 17e eeuwse Tuinen 

Interactieve rondleidingen groep 5 t/m 8 Tijdens dit bezoek gebruiken de leerlingen al hun zintuigen en gaan in gesprek met een museumdocent. Daarnaast krijgen zij kijk-, teken- en zoekopdrachten. Deze rondleiding vervangt het basisprogramma, reis door de riddertijd.

Er zijn extra opties om bij de boeken zoals een workshop boogschieten,  een spellenpakket of  het kasteel van Sinterklaas, zo wordt het bezoek aan het Muiderslot nog leuker! 

Voortgezet onderwijs

Er zijn verschillende programma’s voor het voortgezet onderwijs. 
– Een interactieve rondleiding
– Een zelfstandig bezoek met individuele opdrachten 
– Kasteeljuweel, een uniek poëzieproject
– Bij te boeken extra’s 

Tarieven 

Tarieven Muiderslot in het schooljaar 2021-2022 zijn voor het Basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs gelijk. Retourprijs inclusief toegang tot het kasteel al vanaf € 16,50 per leerling / begeleider, afhankelijk van de groepsgrootte. Dit is inclusief opdrachten en medaille na afloop. Tijdens de wintermaanden varen wij ook met scholen naar het Muiderslot. De tarieven zijn inclusief bootretour en de toegang tot het Muiderslot.

 • Basisonderwijs: vanaf € 16,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 8 leerlingen.
 • Middelbaar onderwijs: vanaf € 16,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 12 leerlingen.

Cultuurbus 

Mocca biedt Amsterdamse basisscholen die in het Muiderslot willen bezoeken de mogelijkheid om gratis met de Cultuurbus heen en terug van school naar de afvaart locatie van de Veerdienst op IJburg te worden gebracht! Zodra u bij ons een schoolreis naar Pampus of het Muiderslot heeft geboekt , kunt u daarna de bus zelf reserveren via Mocca.

Vervoer & Locatie 

Veerdienst Amsterdam vertrekt vanuit de haven van Amsterdam IJburg en vanuit Marina Muiderzand in Almere.

De haven van IJburg is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per fiets. Groepen die per touringcar komen, kunnen direct naast de afvaartplek afgezet worden aan de Bert Haanstrakade 1051.  Voor scholen en BSO’s heeft het GVB voor € 2,50 per kind dagkaarten beschikbaar (alleen online te bestellen). Bij Marina Muiderzand kan voor € 2,50 per auto overdag worden geparkeerd. 

tijden

U heeft de keuze uit drie tijdsblokken
– 9.00 – 13.15 uur 
– 10.45 – 15.15 uur 
– 13.45 – 17.45 uur

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een schooluitje met Veerdienst Amsterdam?

Meer weten over een schoolreis naar Pampus? schoolreis naar Pampus