Met school naar Muiderslot

Kasteel Muiderslot: Ontdek de Middeleeuwen

 

Het Muiderslot is een echte middeleeuwse waterburcht met een ophaalbrug, vijf torens, kantelen en schietgaten. Het Muiderslot werd gebouwd in 1285 in opdracht van Floris V. en in de Gouden Eeuw woonde de schrijver P.C. Hooft er. Het Muiderslot is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst. Tijdens een bezoek ontdek je alle torens en kamertjes van het kasteel en leer je van alles over de Middeleeuwen.

Er is keuze uit diverse schoolprogramma’s voor het Basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs.

Geschiedenis in het echt!

Het Muiderslot biedt een afwisselend programma, gericht op de cultuur en het erfgoed van de middeleeuwen, de 17e en de 19e eeuw. Kinderen leren door vooral zelf te ervaren, bijvoorbeeld hoe een kasteel verdedigd werd. En natuurlijk horen ze over graaf Floris de Vijfde, bouwheer van het Muiderslot (Canon). Een andere beroemde bewoner is de 17e-eeuwse schrijver P.C. Hooft.  Alle programmaonderdelen sluiten aan bij de kerndoelen basisonderwijs.

Programma: Reis door de Riddertijd

In dit programma maken de leerlingen kennis met de Middeleeuwen en het Muiderslot. De leerlingen worden tijdens hun bezoek actief uitgedaagd om het kasteel en de tuinen beter te ervaren door kijk-, denk- en doe opdrachten. 

Het programma bestaat uit:
– Een zelfstandig bezoek aan het Kasteel, met kijk- en doe-opdrachten
– Valkenier zonder vogels, interactieve theatervoorstelling over de valkerij 
– Spellen van vroeger uitgezet op het Toernooiveld 
– Een bezoek aan de 17e eeuwse Tuinen 

Vanaf 1 april 2020 zijn levende roofvogels op schooldagen niet langer te zien op het Muiderslot. Wel kunnen de leerlingen meespelen tijdens een interactieve theatervoorstelling! Deze voorstelling wordt meerdere keren per dag gespeeld bij de tent van de valkenier. Daar ontmoeten de leerlingen Arend van Oostende, de valkenier van de Graaf en Gravin van Holland. Door met hen mee te spelen, maken de leerlingen kennis met de historische valkenjacht. 

Apart bij te boeken:
– Het extra spellenpakket (a € 50,- per boeking) 
– Interactieve rondleiding met een museumdocent van het Muiderslot. ( € 50,- max 15 leerlingen) 
– Roofvogel demonstratie (met echte roofvogels) introductie korting ( € 175,- i.p.v. € 225,-) 

 

Met de pakjesboot naar het kasteel van sinterklaas 

Naast de Sinterklaas intocht van Amsterdam vaart onze historische boot ook als pakjesboot naar het Muiderslot. Eind november, begin december kunnen kinderen met school op doordeweekse dagen met de pakjesboot meevaren. Naast het reguliere onderwijsprogramma op het Muiderslot kunnen de kinderen de logeerkamer van Sinterklaas en de pakjeskamer bekijken. Daarnaast kunnen ze oefenen met klauteren en klimmen in de gymzaal van de Pieten en via een videoboodschap nodigt de goedheiligman de kinderen uit zijn kasteel te ontdekken! 

 

Tarieven Muiderslot

Basisonderwijs: € 14,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 8 leerlingen.

Middelbaar onderwijs: € 14,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 12 leerlingen.

Tarieven leerlingen en begeleiders zijn gelijk.

Vervoer

Mocca biedt Amsterdamse basisscholen die het Muiderslot willen bezoeken de mogelijkheid om gratis met de Cultuurbus naar de Veerdienst op IJburg gebracht te worden!

Veerdienst Amsterdam vertrekt vanuit de haven van Amsterdam IJburg en vanuit Marina Muiderzand in Almere.

De jachthaven van IJburg is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per fiets. Groepen die per touringcar komen, kunnen direct naast de afvaartplek afgezet worden. Voor scholen en BSO’s heeft het GVB voor € 2,- per kind dagkaarten beschikbaar (alleen online te bestellen).

Bij Marina Muiderzand kan in overleg op het terrein gratis  geparkeerd worden. Beschikbaarheid van parkeerplaatsen hangt af van het seizoen.

tijden

U heeft de keuze uit drie tijdsblokken:

9.00 – 13.15 uur

11.00 – 15.15 uur (Alleen vanuit Amsterdam, u vaart mee met onze reguliere veerdienst)

13.30 – 17.45 uur

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een schooluitje met Veerdienst Amsterdam, neem contact met ons op via het contactformulier of telefoon (020 – 427 8888).