Met school naar Muiderslot

Kasteel Muiderslot: Ontdek de Middeleeuwen

Het Muiderslot is een echte middeleeuwse waterburcht met een ophaalbrug, vijf torens, kantelen en schietgaten. Het Muiderslot werd gebouwd in 1285 in opdracht van Floris V. en in de Gouden Eeuw woonde de schrijver P.C. Hooft er. Het Muiderslot is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst. Tijdens een bezoek ontdek je alle torens en kamertjes van het kasteel en leer je van alles over ridders en de Middeleeuwen. Er is keuze uit diverse lespakketten, rondleidingen en extra activiteiten.

Voor beide locaties is lesmateriaal beschikbaar dat in de les ter voorbereiding op het schoolreisje gebruikt kan worden.

Basisonderwijs || Middelbaar onderwijs

Geschiedenis in het echt!

Het Muiderslot biedt een afwisselend programma, gericht op de cultuur en het erfgoed van de middeleeuwen, de 17e en de 19e eeuw. Kinderen leren door vooral zelf te ervaren, bijvoorbeeld hoe een kasteel verdedigd werd. En natuurlijk horen ze over graaf Floris de Vijfde, bouwheer van het Muiderslot (Canon). Een andere beroemde bewoner is de 17e-eeuwse schrijver P.C. Hooft. Met hem maken de leerlingen kennis in de Gouden Eeuw Rondleiding door het ingerichte museumdeel van het Muiderslot. Alle programmaonderdelen sluiten aan bij de kerndoelen basisonderwijs.

Ook zijn er interessante tentoonstellingen bij de themajaren van het Muiderslot. In 2017 is het thema ‘Muiderslot, de geheime sleutel van Amsterdam’. Van 18 mei tot en met 31 oktober kan iedereen de gelijknamige tentoonstelling bezoeken. Voor schoolgroepen echt een aanrader!

Basisprogramma: rondje kasteel en vesting

Het basisprogramma bestaat uit vijf onderdelen: de Toren– en de Ridderroute, de Valkenier,* het Waterschild en de Tuinen. De Torenroute heeft als thema aanval en verdediging. Kinderen gaan op onderzoek uit in een interactieve speurtocht. De Ridderroute is gericht op het leven in 1285, toen Floris V zijn kasteel liet bouwen. De Valkenier laat de roofvogels van heel dichtbij zien. In het Waterschild bekijken kinderen een korte film over het Muiderslot en het water. In de historische tuinen zien ze kruiden en groenten van vroeger.

*In het winterseizoen (van 1 november – 1 april) is de Valkenier niet aanwezig. Scholen en groepen vanaf 100 betalende personen kunnen de Valkenier wel boeken. Geef dit aan bij uw reserveringsaanvraag. Kosten € 225,- (maximaal 3 uur).

Tarieven Muiderslot

Basisonderwijs: € 12,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 8 leerlingen.
Actie: Amsterdamse basisscholen in combinatie met Cultuurbus: € 10,50 pp!

Middelbaar onderwijs: € 14,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 12 leerlingen.

Tarieven leerlingen en begeleiders zijn gelijk.

Vervoer

Mocca biedt Amsterdamse basisscholen die het Muiderslot willen bezoeken de mogelijkheid om gratis met de Cultuurbus naar de Veerdienst op IJburg gebracht te worden!

Veerdienst Amsterdam vertrekt vanuit de haven van Amsterdam IJburg en vanuit Marina Muiderzand in Almere.

De jachthaven van IJburg is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per fiets. Groepen die per touringcar komen, kunnen direct naast de afvaartplek afgezet worden. Voor scholen en BSO’s heeft het GVB voor € 2,- per kind dagkaarten beschikbaar (alleen online te bestellen).

Bij Marina Muiderzand kan in overleg op het terrein gratis  geparkeerd worden. Beschikbaarheid van parkeerplaatsen hangt af van het seizoen.

tijden

U heeft de keuze uit drie tijdsblokken:

9.00 – 13.15 uur

11.00 – 15.15 uur (Alleen vanuit Amsterdam, u vaart mee met onze reguliere veerdienst)

13.30 – 17.45 uur

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een schooluitje met Veerdienst Amsterdam, neem contact met ons op via het contactformulier of telefoon (020 – 427 8888).