Met school naar Muiderslot

Vaar met de pakjesboot naar het kasteel van Sinterklaas 

Naast de Sinterklaas intocht van Amsterdam IJburg vaart onze historische boot ook als pakjesboot naar het Muiderslot. Van november t/m december 2023 kunnen kinderen van groep 1 t/m 4 met school op doordeweekse dagen met de pakjesboot meevaren naar het kasteel van Sint.

Sint activiteiten

Binnen kunnen kinderen de logeerkamer van Sinterklaas en de pakjeskamer van de Pieten bekijken. Daarnaast kunnen ze een Pietenparcours doen met spelletjes, pepernoten bakken en er is een Pietendisco en een leuke knutselopdracht!

Op doordeweekse dagen zijn Sint, Pieten en het paard van Sinterklaas niet aanwezig maar op verschillende beeldschermen in het kasteel kunnen de kinderen de Sint digitaal wel ontmoeten.
Hij vertelt in korte fragmenten op allerlei plekken in het kasteel over zijn werk.
Wie weet deelt Sinterklaas wel wat van zijn geheimen!

Praktische informatie

 • Kinderen van de groep 1 t/m 4
 • Doordeweekse dagen (op maandag gesloten) van november t/m december 2023
 • Per dag zijn er slechts twee tijdsloten in het kasteel beschikbaar: om 10.00 en 12.30 uur
 • Maximaal 60 kleuters per tijdsblok (+ 1 begeleider per 8 kinderen)
 • Het totale programma inclusief bootretour duurt ongeveer 3,5 uur
 • De Cultuurbus vervoert Amsterdamse scholen gratis van het schoolplein naar de afvaartlocatie van de Veerdienst. De boot vertrekt vanaf Amsterdam IJburg en legt direct bij de steiger van het kasteel in Muiden aan. In totaal zijn jullie ruim 3,5 uur onderweg, waarvan je zo’n 1,5 uur in het kasteel doorbrengt
 • De prijs per persoon is afhankelijk van de groepsgrootte.
  Prijsvoorbeeld: bij een groep van 45 leerlingen + 8 begeleiders bedraagt de prijs € 22,50 per leerling/begeleider. Let op! Bij kleinere groepen wordt de prijs per persoon hoger.
 • Let op: Voor kinderen en ook begeleiders die in het bezit zijn van een Stadspas of een Museumjaarkaart valt de prijs voordeliger uit!

Pakjesboot boeken

Ben je geïnteresseerd in een schooluitstapje naar het kasteel van Sinterklaas, aarzel dan niet te lang want het aantal beschikbare tijdsloten is beperkt.
Voor nadere informatie, een prijsopgave op maat of het plaatsen van een reservering neem je contact op met Veerdienst Amsterdam/Rederij Navigo via 020-4278888 (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur).

Liever per mail? Vul dan onderstaand formulier in.


Ontdek de Middeleeuwen: Het Muiderslot is een echte middeleeuwse waterburcht met een ophaalbrug, vijf torens, kantelen en schietgaten dat werd gebouwd in 1285 in opdracht van Floris V. Het Muiderslot is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst. Tijdens een bezoek ontdek je alle torens en kamertjes van het kasteel en leer je van alles over de Middeleeuwen.

 

Geschiedenis in het echt!

Het Muiderslot biedt een afwisselend programma gericht op de cultuur en het erfgoed van de middeleeuwen, de 17e en de 19e eeuw. Kinderen leren door vooral zelf te ervaren, bijvoorbeeld hoe een kasteel werd verdedigd. En natuurlijk horen ze over graaf Floris de Vijfde, bouwheer van het Muiderslot (Canon). Een andere beroemde bewoner was de 17e-eeuwse schrijver P.C. Hooft. 

Basisonderwijs

“Reis door de Riddertijd” Voor de groepen 1 t/m 8 van het basisonderwijs

Dit programma is voor schoolreisjes en grote groepen. Leerlingen ontdekken met hun eigen begeleider hoe het leven er in de tijd van de ridders aan toe ging. Tijdens het bezoek worden de leerlingen actief uitgedaagd om het kasteel en de tuinen beter te ervaren door kijk-, denk-, en doe opdrachten.

 • Basisonderwijs groep 1 t/m 8
 • Een zelfstandig bezoek aan het Kasteel, met kijk- en doe-opdrachten
 • Kerndoelen 52, 54, 56
 • Tijdstuur programma Muiderslot 2 uur
 • Per 8 leerlingen 1 begeleider

Het Muiderslot biedt verschillende programma’s en interactieve rondleidingen met afwisselende thema’s, werkvormen voor kleinere groepen. Bekijk hiervoor het aanbod basisonderwijs Muiderslot.

Programma op Maat

Voor het voortgezet onderwijs zijn er diverse programma’s. Met interactieve rondleidingen en andere projecten verbinden zij leerlingen van brugklas tot eindexamenjaar met de geschiedenis en de maatschappij vandaag de dag.

Tarieven 

Tarieven Muiderslot in het schooljaar 2022-2023 zijn voor het Basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs gelijk. Retourprijs inclusief toegang tot het kasteel vanaf € 17,- per leerling / begeleider, afhankelijk van het seizoen en de groepsgrootte.

Tijdens de wintermaanden varen wij ook met scholen naar het Muiderslot. Ook hier zijn de tarieven afhankelijk van de groepsgrootte.

 • Basisonderwijs: vanaf € pp. Minimaal 1 begeleider per 8 leerlingen.
 • Middelbaar onderwijs: vanaf € pp. Minimaal 1 begeleider per 15 leerlingen.

Cultuurbus 

Mocca biedt Amsterdamse basisscholen die in het Muiderslot willen bezoeken de mogelijkheid om gratis met de Cultuurbus heen en terug van school naar de afvaart locatie van de Veerdienst op IJburg te worden gebracht! Zodra een schoolreis naar Pampus of het Muiderslot bij ons is geboekt , kan de cultuurbus door de school zelf gereserveerd worden via Mocca Amsterdam

Vervoer & Locatie 

De boot vertrekt vanaf Amsterdam IJburg en legt direct bij de steiger van het kasteel aan. In totaal zijn jullie ruim 4 uur onderweg, waarvan je zo’n 2 uur in het Muiderslot doorbrengt.

Veerdienst Amsterdam vertrekt vanuit de haven van IJburg en vanuit Marina Muiderzand in Almere.

De haven van IJburg is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per fiets. Groepen die per touringcar komen, kunnen direct naast de afvaartplek afgezet worden aan de Bert Haanstrakade 1051.  Voor scholen en BSO’s heeft het GVB voor € 2,50 per kind dagkaarten beschikbaar (alleen online te bestellen). Bij Marina Muiderzand kan voor € 4,- per auto overdag worden geparkeerd. 


Tijden schoolreis Muiderslot

Er is keuze uit drie tijdsblokken

 • 9.00 – 13.15 uur 
 • 10.45 – 15.15 uur 
 • 13.45 – 17.45 uur

Meer informatie

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een schooluitje met Veerdienst Amsterdam?

Meer weten over een schoolreis naar Pampus? schoolreis Pampus

Schoolreis Pampus Muiderslot logo Cultuurbus Mocca

Cutluurbusvervoer naar Veerdienst Amsterdam teneinde Rijksmuseum Muiderslot of Forteiland Pampus te bezoeken is mede mogelijk gemaakt door Mocca, CmK van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Amsterdam.  Mocca verbindt kinderen en cultuur.