Met school naar Muiderslot

Schoolreis Muiderslot: Ontdek de Middeleeuwen

Het Muiderslot is een echte middeleeuwse waterburcht met een ophaalbrug, vijf torens, kantelen en schietgaten dat werd gebouwd in 1285 in opdracht van Floris V. Het Muiderslot is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst. Tijdens een bezoek ontdek je alle torens en kamertjes van het kasteel en leer je van alles over de Middeleeuwen.

 

Geschiedenis in het echt!

Het Muiderslot biedt een afwisselend programma gericht op de cultuur en het erfgoed van de middeleeuwen, de 17e en de 19e eeuw. Kinderen leren door vooral zelf te ervaren, bijvoorbeeld hoe een kasteel werd verdedigd. En natuurlijk horen ze over graaf Floris de Vijfde, bouwheer van het Muiderslot (Canon). Een andere beroemde bewoner was de 17e-eeuwse schrijver P.C. Hooft. 


Er is keuze uit diverse schoolprogramma’s voor het Basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs.

Basisonderwijs 

Het Muiderslot heeft verschillende schoolprogramma’s voor leerlingen uit groep  1 t/m 8. 

Reis door de riddertijd In dit programma maken de leerlingen kennis met de Middeleeuwen en het Muiderslot. De leerlingen worden tijdens hun bezoek actief uitgedaagd om het kasteel en de tuinen beter te ervaren door kijk-, denk- en doe opdrachten. 

Het programma bestaat uit:
– Een zelfstandig bezoek aan het Kasteel, met kijk- en doe-opdrachten
– Een bezoek aan de 17e eeuwse Tuinen 

Interactieve rondleidingen groep 5 t/m 8 Tijdens dit bezoek gebruiken de leerlingen al hun zintuigen en gaan in gesprek met een museumdocent. Daarnaast krijgen zij kijk-, teken- en zoekopdrachten. Deze rondleiding vervangt het basisprogramma, reis door de riddertijd.

Er zijn extra opties om bij de boeken zoals een workshop boogschieten,  een spellenpakket of  het kasteel van Sinterklaas, zo wordt het bezoek aan het Muiderslot nog leuker! 

Met de pakjesboot naar het kasteel van sinterklaas 

 

Naast de Sinterklaas intocht van Amsterdam vaart onze historische boot ook als pakjesboot naar het Muiderslot. Eind november, begin december kunnen kinderen met school op doordeweekse dagen met de pakjesboot meevaren naar het kasteel van Sint.

Kinderen van groepen 1 t/m 4 kunnen de logeerkamer van Sinterklaas en de pakjeskamer bekijken. Daarnaast kunnen ze oefenen met klauteren en klimmen in de gymzaal van de Pieten, een pietenmuts knutselen en pepernoten bakken.
Het totale programma duurt ongeveer 4 uur. Kosten € 16,50 per leerling/begeleider.

 

voortgezet onderwijs

Er zijn verschillende programma’s voor het voortgezet onderwijs. 
– Een interactieve rondleiding
– Een zelfstandig bezoek met individuele opdrachten 
– Kasteeljuweel, een uniek poëzieproject
– Bij te boeken extra’s 

 

Tarieven 

Tarieven Muiderslot in het schooljaar 2021-2022 zijn voor het Basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs gelijk. Retourprijs inclusief toegang tot het kasteel al vanaf € 16,50 per leerling / begeleider, afhankelijk van de groepsgrootte. Dit is inclusief opdrachten en medaille na afloop. Tijdens de wintermaanden varen wij ook met scholen naar het Muiderslot. De tarieven zijn inclusief bootretour en de toegang tot het Muiderslot.

  • Basisonderwijs: vanaf € 16,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 8 leerlingen.
  • Middelbaar onderwijs: vanaf € 16,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 12 leerlingen.

Cultuurbus 

Mocca biedt Amsterdamse basisscholen die in het Muiderslot willen bezoeken de mogelijkheid om gratis met de Cultuurbus heen en terug van school naar de afvaart locatie van de Veerdienst op IJburg te worden gebracht! Zodra u bij ons een schoolreis naar Pampus of het Muiderslot heeft geboekt , kunt u daarna de bus zelf reserveren via Mocca.

Vervoer & Locatie 

Veerdienst Amsterdam vertrekt vanuit de haven van Amsterdam IJburg en vanuit Marina Muiderzand in Almere.

De haven van IJburg is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per fiets. Groepen die per touringcar komen, kunnen direct naast de afvaartplek afgezet worden aan de Bert Haanstrakade 1051.  Voor scholen en BSO’s heeft het GVB voor € 2,50 per kind dagkaarten beschikbaar (alleen online te bestellen). Bij Marina Muiderzand kan voor € 2,50 per auto overdag worden geparkeerd. 

tijden

U heeft de keuze uit drie tijdsblokken
– 9.00 – 13.15 uur 
– 10.45 – 15.15 uur 
– 13.45 – 17.45 uur

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een schooluitje met Veerdienst Amsterdam, neem contact met ons op via het contactformulier of telefoon (020 – 427 8888).