Met school naar Pampus

Forteiland Pampus: een bijzonder fort met een ongelooflijk verhaal Forteiland Pampus is verrassend, spannend en leerzaam. Een verdedigingswerk dat meer dan 100 jaar oud is en bewoond werd door soldaten en fortwachters. Forteiland Pampus is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst. Leer tijdens het bezoek alles over het leven op Pampus en waar de term “voor Pampus liggen” vandaan komt. Er is lesmateriaal beschikbaar dat in de les ter voorbereiding op het schoolreisje kan worden gebruikt.

Een Mysterieus Fort Vol Verrassingen!

Fort eiland Pampus biedt een avontuurlijk en educatief lesprogramma waar verschillende thema’s aan bod komen. Leerlingen leren over de geschiedenis van het fort door middel van een actieve speurtocht met allerlei opdrachten en gaan zelf aan de slag met morsecodes! Tevens biedt Pampus extra mogelijkheden zoals de nieuwe virtuele ballonvaart over de Stelling van Amsterdam. 

Basisonderwijs

“Vort met dat Fort”  Voor groep 5 t/m 8.

De leerlingen gaan op het eiland aan de slag met afwisselende activiteiten. Met de sleutel van Pampus activeren de kinderen games en ontdekken de ze de werking en geschiedenis van het fort eiland. Op deze manier ervaren zij zelf hoe het was om soldaat op Pampus te zijn. Piepjes en houtjes; tijdens het tweede gedeelte van het programma leren de leerlingen te werken met Morse-codes, zoals dat vroeger op het eiland werd gedaan. De workshop wordt afgesloten met het maken van het Pampushoutje: een stukje hout met een bijzonder verhaal, dat ze als souvenir mee mogen nemen naar huis.

“Griezelige Kriebels & Krabbels” Voor groep 3 & 4.

Een spannend programma waarbij alle zintuigen worden gebruikt. Tijdens de afwisselende activiteiten zoals: Het verhaal van Pampus, Workshop Griezelige kriebels & Krabbels én een blacklight speurtocht, ontdekken de leerlingen het imposante fort en ervaren ze hoe het leven was op het forteiland.

Programma op maat

Voor de groepen 1 t/m 4 en het Voortgezet onderwijs onderbouw zijn er verschillende avonturen op Pampus te beleven met een speurtocht of een  programma / activiteit op maat. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact met ons op. Voor de bovenbouw van het Voortgezet onderwijs adviseren wij een gids te reserveren en vooraf aan te geven welke onderwerpen bij voorkeur in de rondleiding moeten worden behandeld. U kunt daarbij denken aan ‘Historie’, ‘Duurzaamheid en natuur’ en ‘Militaire geschiedenis’.

Tarieven

Tarieven Forteiland Pampus in het schooljaar 2022-2023 zijn voor het Basisonderwijs en het Voortgezet onderwijs gelijk. Retourprijs inclusief toegang tot Pampus is al mogelijk vanaf € 16,- per leerling / begeleider. De prijs is afhankelijk van de groepsgrootte en in welke periode en op welke dag het schoolreisje gaat plaatsvinden.

  • vanaf € 16,- per leerling / begeleider vanaf 50 personen
  • Vertrek op donderdagen en vrijdagen in de periode 4 mei t/m 1 september.
  • Basisonderwijs: vanaf € 16,- pp. Minimaal 1 begeleider per 6 leerlingen.
  • Middelbaar onderwijs: vanaf € 16,- pp. Minimaal 1 begeleider per 6 leerlingen.

Cultuurbus

Mocca biedt Amsterdamse basisscholen die Pampus of Muiderslot willen bezoeken de mogelijkheid om gratis met de Cultuurbus van school naar de afvaart locatie van de Veerdienst op IJburg en terug te worden gebracht! Zodra een schoolreis naar Pampus of het Muiderslot bij ons is geboekt , kan de cultuurbus door de school zelf gereserveerd worden via Mocca Amsterdam.

Vervoer & Locatie

De boot vertrekt vanaf Amsterdam IJburg en legt direct bij de steiger van Forteiland Pampus. In totaal zijn jullie ruim 4 uur onderweg, waarvan je zo’n 2,5 uur op Pampus doorbrengt.

Veerdienst Amsterdam vertrekt vanuit de haven van Amsterdam IJburg en vanuit Marina Muiderzand in Almere.

De haven van IJburg is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per fiets. Groepen die per touringcar komen, kunnen direct naast de afvaart locatie worden afgezet aan de Bert Haanstrakade 1051.  Voor scholen en BSO’s heeft het GVB voor € 2,50 per kind dagkaarten beschikbaar (alleen online te bestellen). Bij Marina Muiderzand kan voor € 3,50 per auto overdag worden geparkeerd. 

Tijden schoolreis Pampus

Er is keuze uit de volgende tijdsblokken

  • 9.00 – 13.15 uur 
  • 13.00 – 17.00 uur

Meer informatie

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een schooluitje met Veerdienst Amsterdam?

Meer weten over een schoolreis naar Muiderslot? schoolreis Muiderslot

Cutluurbusvervoer naar Veerdienst Amsterdam teneinde Rijksmuseum Muiderslot of Forteiland Pampus te bezoeken is mede mogelijk gemaakt door Mocca, CmK van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Amsterdam.  Mocca verbindt kinderen en cultuur.