Met school naar Pampus

Forteiland Pampus: een bijzonder fort met een ongelooflijk verhaal

Pampus Experience met interactieve spellen. Forteiland Pampus is verrassend, spannend en leerzaam. Een verdedigingswerk dat meer dan 100 jaar is en bewoond werd door soldaten en fortwachters. Forteiland Pampus is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst. Leer tijdens het bezoek alles over het leven op Pampus en waar de term “voor Pampus liggen” vandaan komt. Er is lesmateriaal beschikbaar dat in de les ter voorbereiding op het schoolreisje gebruikt kan worden.

VORT MET DAT FORT!

Vort met dat Fort is een nieuw programma samengesteld voor de groepen 6, 7 en 8 van het Basisonderwijs. De leerlingen gaan op het eiland aan de slag met een afwisselend programma. Door een actieve speurtocht met allerlei opdrachten ontdekken de leerlingen de werking en geschiedenis van het fort eiland. Vervolgens leren de leerlingen te werken met Morse-codes, zoals dat vroeger op het eiland gedaan werd. Daarna maken de leerlingen kennis met het raadselachtige Pampus-houtje. Aan het einde ontvangen ze voor hun prestatie een leuke herinnering als beloning!

Programma op maat 

Voor de groepen 1 t/m 5 en het Voortgezet onderwijs onderbouw zijn er verschillende avonturen op Pampus te beleven met een speurtocht of een  programma / activiteit op maat. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact met ons op.

Voor de bovenbouw van het Voortgezet onderwijs adviseren wij een gids te reserveren en vooraf aan te geven welke onderwerpen bij voorkeur in de rondleiding moeten worden behandeld. U kunt daarbij denken aan ‘Historie’, ‘Duurzaamheid en natuur’ en ‘Militaire geschiedenis’.

Activiteiten op Pampus 

Pampus Xpercience:  Beleef je het verleden met de Pampus-sleutel en routekaart op avontuur in het fort. Deze interactieve tour neemt jullie mee op reis door de tijd en de verschillende ruimtes in het fort. Geratel van machines, kanonschoten: Pampus leeft! De eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden zijn weer tot leven gebracht via multimedia. Er is dus geen gids of extra uitleg nodig. In de Xperience is het mogelijk diverse games spelen.  De Xperience wordt het beste beleefd in groepjes van zes leerlingen. Duur: 1 tot 1,5 uur. Geen extra kosten voor de Pampus-sleutel en routekaart (verkrijgbaar in het Magazijn in het Paviljoen).

Thema speurtocht: zes korte themaspeurtochten van elk een kwartier laten leerlingen kennismaken met alle aspecten van het eiland en het fort. Voorbeelden van de verschillende thema’s zijn: communicatie, wonen en leven op een eiland, de aanleg en bouw. Geschikt voor groepjes van vijf à zes leerlingen. Duur: 1,5 uur (inkorten is mogelijk door minder dan zes thema’s te kiezen) Geen extra kosten voor deze speurtochten (via de mail aan te vragen bij reservering van het schoolbezoek).

Blacklight Speurtocht: speuren met een speciaal blacklight-lampje naar verborgen letters in het donkere fort. Als alle letters gevonden zijn vormen ze een woord waarmee het Pampus-raadsel wordt opgelost. Geschikt voor groepjes van vijf à zes leerlingen. Duur: 1 uur. Kosten blacklight-lampjes: € 2,50 per lampje (mag na afloop mee naar huis, verkrijgbaar in het Magazijn in het Paviljoen).

Rondleiding: een ervaren gids neemt de leerlingen op sleeptouw door het fort. Hij of zij vertelt over de Stelling van Amsterdam, de aanleg van het eiland, de bouw van het fort, Pampus tijdens de oorlogen en nog veel meer. Duur: 45 – 60 minuten. Kosten: € 50,- per gids (1 gids per maximaal 25 leerlingen).

Vervoer

Veerdienst Amsterdam vertrekt vanuit de haven van Amsterdam IJburg en vanuit Marina Muiderzand in Almere.

De jachthaven van IJburg is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per fiets. Groepen die per touringcar komen, kunnen direct naast de afvaartplek afgezet worden. Voor scholen en BSO’s heeft het GVB voor € 2,- per kind dagkaarten beschikbaar (alleen online te bestellen).

Bij Marina Muiderzand kan in overleg op het terrein gratis  geparkeerd worden. Beschikbaarheid van parkeerplaatsen hangt af van het seizoen.

tijden

U heeft de keuze uit drie tijdsblokken:

9.00 – 13.15 uur

11.00 – 15.15 uur (Alleen vanuit Amsterdam, u vaart mee met onze reguliere veerdienst)

13.30 – 17.45 uur

Nieuwe Tarieven Pampus april t/m eind oktober 2020 

vanaf het nieuwe vaar seizoen 2020 gelden nieuwe tarieven voor het Basisonderwijs € 12,50 per leerling / begeleider, € 11,50 bij meer dan 50 personen.  Minimaal 1 begeleider per 6 leerlingen.

Het tarief voor het voortgezet onderwijs 2019 – 2020

€ 12,50 per leerling / begeleider.

N.B.: Prijzen voor kinderen en begeleiders zijn gelijk.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een schooluitje met Veerdienst Amsterdam, neem contact met ons op via het contactformulier of telefoon (020 – 427 8888).