Met school naar Pampus

Forteiland Pampus: een bijzonder fort met een ongelooflijk verhaal Pampus Experience met interactieve spellen. Forteiland Pampus is verrassend, spannend en leerzaam. Een verdedigingswerk dat meer dan 100 jaar is en bewoond werd door soldaten en fortwachters. Forteiland Pampus is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst. Leer tijdens het bezoek alles over het leven op Pampus en waar de term “voor Pampus liggen” vandaan komt. Er is lesmateriaal beschikbaar dat in de les ter voorbereiding op het schoolreisje gebruikt kan worden.

 

 

EEN MYSTERIEUS FORT VOL VERASSINGEN!

Fort eiland Pampus biedt een avontuurlijk en educatief lesprogramma waar verschillende thema’s aan bod komen. Leerlingen leren over de geschiedenis door middel van een actieve speurtocht met allerlei opdrachten en gaan zelf aan de slag met morsecodes! Tevens biedt Pampus extra mogelijkheden zoals de nieuwe virtuele ballonvaart over de Stelling van Amsterdam. 

 

Basisonderwijs

Vort met dat Fort  Voor de groepen 5 t/m 8 van het Basisonderwijs.

De leerlingen gaan op het eiland aan de slag met een afwisselend programma. Met de sleutel van Pampus activeren de kinderen games en ontdekken de leerlingen de werking en geschiedenis van het fort eiland. Op deze manier ervaren zij zelf hoe het is om soldaat op Pampus te zijn. Piepjes en houtjes; tijdens het tweede gedeelte van het programma leren de leerlingen te werken met Morse-codes, zoals dat vroeger op het eiland gedaan werd. Daarna maken de leerlingen kennis met het raadselachtige Pampus-houtje. Aan het einde ontvangen ze voor hun prestatie een leuke herinnering als beloning!

 

Programma op maat

Voor de groepen 1 t/m 4 en het Voortgezet onderwijs onderbouw zijn er verschillende avonturen op Pampus te beleven met een speurtocht of een  programma / activiteit op maat. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact met ons op. Voor de bovenbouw van het Voortgezet onderwijs adviseren wij een gids te reserveren en vooraf aan te geven welke onderwerpen bij voorkeur in de rondleiding moeten worden behandeld. U kunt daarbij denken aan ‘Historie’, ‘Duurzaamheid en natuur’ en ‘Militaire geschiedenis’.

 

Activiteiten op Pampus

Pampus Xpercience:  Beleef je het verleden met de Pampus-sleutel en routekaart op avontuur in het fort. Deze interactieve tour neemt jullie mee op reis door de tijd en de verschillende ruimtes in het fort. Geratel van machines, kanonschoten: Pampus leeft! De eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden zijn weer tot leven gebracht via multimedia. Er is dus geen gids of extra uitleg nodig. In de Xperience is het mogelijk diverse games spelen.  De Xperience wordt het beste beleefd in groepjes van zes leerlingen. Duur: 1 tot 1,5 uur. Geen extra kosten voor de Pampus-sleutel en routekaart (verkrijgbaar in het Magazijn in het Paviljoen).

Thema speurtocht: zes korte themaspeurtochten van elk een kwartier laten leerlingen kennismaken met alle aspecten van het eiland en het fort. Voorbeelden van de verschillende thema’s zijn: communicatie, wonen en leven op een eiland, de aanleg en bouw. Geschikt voor groepjes van vijf à zes leerlingen. Duur: 1,5 uur (inkorten is mogelijk door minder dan zes thema’s te kiezen) Geen extra kosten voor deze speurtochten (via de mail aan te vragen bij reservering van het schoolbezoek).

Blacklight Speurtocht: speuren met een speciaal blacklight-lampje naar verborgen letters in het donkere fort. Als alle letters gevonden zijn vormen ze een woord waarmee het Pampus-raadsel wordt opgelost. Geschikt voor groepjes van vijf à zes leerlingen. Duur: 1 uur. Kosten blacklight-lampjes: € 2,50 per lampje (mag na afloop mee naar huis, verkrijgbaar in het Magazijn in het Paviljoen).

Rondleiding: -In verband met Corona is het aanbod van rondleidingen beperkt.-  een ervaren gids neemt de leerlingen op sleeptouw door het fort. Hij of zij vertelt over de Stelling van Amsterdam, de aanleg van het eiland, de bouw van het fort, Pampus tijdens de oorlogen en nog veel meer. Duur: 45 – 60 minuten. Kosten: € 50,- per gids (1 gids per maximaal 25 leerlingen).

 

Tarieven

Tarieven 2021 voor het Basisonderwijs € 12,50 per leerling / begeleider, Het tarief voor het voortgezet onderwijs € 13,50 per leerling / begeleider. Minimaal één begeleider per zes leerlingen.

  • Basisonderwijs: € 12,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 6 leerlingen.
  • Middelbaar onderwijs: € 13,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 6 leerlingen.

Cultuurbus 

Mocca biedt Amsterdamse basisscholen die in het nieuwe schooljaar 2020-2021 het forteiland Pampus willen bezoeken de mogelijkheid om gratis met de Cultuurbus naar de afvaartplek van de Veerdienst op IJburg gebracht te worden! Zodra u bij ons een schoolreis naar Pampus heeft geboekt , kunt u daarna de bus los reserveren via Mocca.

Vervoer & Locatie 

Veerdienst Amsterdam vertrekt vanuit de haven van Amsterdam IJburg en vanuit Marina Muiderzand in Almere.

De haven van IJburg is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per fiets. Groepen die per touringcar komen, kunnen direct naast de afvaartplek afgezet worden aan de Bert Haanstrakade 1051.  Voor scholen en BSO’s heeft het GVB voor € 2,50 per kind dagkaarten beschikbaar (alleen online te bestellen). Bij Marina Muiderzand kan voor € 2,50 per auto overleg  geparkeerd worden. 

Tijden

U heeft de keuze uit drie tijdsblokken
– 9.00 – 13.15 uur 
– 11.00 – 15.15 uur 
– 13.15 – 16.45 uur

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een schooluitje met Veerdienst Amsterdam, neem contact met ons op via het contactformulier of telefoon (020 – 427 8888).