Forteiland Pampus: een duik in de 19e-eeuwse geschiedenis


NB. Reserveren kan rechtstreeks via onze site: Reserveren Amsterdam – Reserveren Almere

Forteiland Pampus ligt in het IJmeer tussen Amsterdam en Muiden. Het is meer dan 100 jaar geleden gebouwd als vesting om de toegang tot Amsterdam te beschermen. Het eiland is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoedlijst).

Ontdek tijdens je bezoek alles over het leven op het eiland en waar de term “voor Pampus liggen” vandaan komt. Er zijn gratis rondleidingen. Ook kun je op je eigen tempo het fort en de geschiedenis ontdekken, door middel van de Pampus Experience. Naast het fort is er een restaurant, waar je terecht kunt voor koffie en lunch. Het terras biedt een wijds uitzicht over het IJmeer.

Interactieve tour Pampus Xperience

De interactieve tour “Pampus Xperience” neemt je mee op reis door de tijd en de verschillende ruimtes in het fort. De Xperience is een vaste component van een bezoek aan Pampus. In de Xperience beleef je het verleden. Geratel van machines, kanonschoten: Pampus leeft! De eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden zijn weer tot leven gebracht via multimedia. Er is geen gids of extra uitleg nodig. In de Xperience is het mogelijk diverse games te spelen. Hiervoor heb je een speciale sleutel nodig, verkrijgbaar in de winkel.

Kinderen

Voor kinderen zijn er verschillende speurtochten uitgezet. In schoolvakanties en de meeste lange weekenden worden er activiteiten georganiseerd die extra leuk zijn voor gezinnen met (klein)kinderen.

Evenementen

Er worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd op het eiland. Kijk voor een actueel overzicht in de agenda op de website van Pampus.

Geschiedenis

Het forteiland werd gebouwd tussen 1887 en 1895. Om Amsterdam te beschermen werd een grootschalig militair plan ontworpen, de Stelling van Amsterdam. Om een aanval vanaf het IJ af te weren, werd een fort in het IJmeer aangelegd. Dit gebeurde ter hoogte van de zandbank “Pampus”.

Hoewel eiland in opdracht van het Ministerie van Oorlog werd gebouwd, werd het nooit voor enige oorlogshandeling gebruikt. Het fort werd in de Eerste Wereldoorlog bemand en in vredestijd woonde enkel de fortwachter op het eiland. Het forteiland werd gesloten in 1933.

Reserveren

De standaard vertrektijd vanuit Amsterdam is 10.45 uur. Van 1 mei t/m 11 augustus is er  een extra afvaart vanuit Amsterdam om 13.15 uur

Vragen? Stel ze hieronder

Naam *:

E-mailadres *:

Telefoonnummer:

Opmerking, vraag of wens *: