Forteiland Pampus: een duik in de 19e-eeuwse geschiedenis

Forteiland Pampus ligt in het IJmeer tussen Amsterdam en Muiden. Het is meer dan 100 jaar geleden gebouwd als vesting om de toegang tot Amsterdam te beschermen. Het eiland is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoedlijst).

Ontdek tijdens je bezoek alles over het leven op het eiland en waar de term “voor Pampus liggen” vandaan komt. Er zijn gratis rondleidingen. Ook kun je op je eigen tempo het fort en de geschiedenis ontdekken, door middel van de Pampus Experience. Naast het fort is er een restaurant, waar je terecht kunt voor koffie en lunch. Het terras biedt een wijds uitzicht over het IJmeer.

Een fort vol verrassingen 

De twee interactieve belevingsroutes ‘Het geheime Wapen van Amsterdam’ en ‘Het Verhaal van Pampus’ nemen je mee op een reis door de tijd en door de verschillende ruimtes in het fort. In ‘Het Verhaal van Pampus’ beleef je het verleden van Fort Pampus. Geratel van machines, kanonschoten, de eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden alles komt weer tot leven via multimedia. Er is geen gids of extra uitleg nodig en er zijn verschillende games te spelen, bijvoorbeeld over morsecode. Een spectaculaire, virtuele ballonvaart maak je in ‘Het geheime Wapen van Amsterdam’. Voel de wind door je haren en kijk om je heen. Je herkent vast sommige gebouwen en plekken, maar wist je dat ze tot de Stelling van Amsterdam behoorden?  

Kinderen

Voor kinderen is de blacklight speurtocht echt een tip. In schoolvakanties en lange weekenden worden vaak activiteiten georganiseerd die extra leuk zijn voor gezinnen met (kleine) kinderen.

Evenementen

Er worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd op het eiland. Van dineren tot kamperen en van vogelaars ontmoeten tot het festival Proef Pampus. Kijk voor evenementen op onze Facebook pagina 

GESCHIEDENIS

Het forteiland werd gebouwd tussen 1887 en 1895. Om Amsterdam te beschermen werd een grootschalig militair plan ontworpen, de Stelling van Amsterdam. Om een aanval vanaf het IJ af te weren, werd een fort in het IJmeer aangelegd. Dit gebeurde ter hoogte van de zandbank “Pampus”.

Hoewel eiland in opdracht van het Ministerie van Oorlog werd gebouwd, werd het nooit voor enige oorlogshandeling gebruikt. Het fort werd in de Eerste Wereldoorlog bemand en in vredestijd woonde enkel de fortwachter op het eiland. Het forteiland werd gesloten in 1933.

Reserveer hier

Vragen? Stel ze hieronder