Scholen: Schoolreis of Excursie

Speciaal voor ontdekkingsreizigers, ridders, prinsessen, zeelui en piraten: Ga mee op avontuur over de voormalige zuiderzee! We maken een reis door de tijd. Onze historische boten brengen je naar het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland: Muiderslot. Of vaar mee naar het enige echte forteiland Pampus, waar je je een heuse negentiende eeuwse soldaat kunt wanen. Tijdens de dag is er volop tijd voor spellen, speurtochten, verhalen en meer. Een onvergetelijke schoolreis!

Forteiland Pampus en Kasteel Muiderslot zijn onderdeel van de Stelling van Amsterdam en staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Programma op maat

Voor elke schoolreis maken wij een prorgamma op maat. Er zijn een aantal bouwstenen waaruit u kunt kiezen. Het basisprogramma duurt ruim 4 uur, waarvan 2,5 uur op Pampus of in het Muiderslot. Dit is inclusief  inclusief boottocht en spellen, speurtochten, of rondleiding.

 

extra invulling aan boord

De bootreis op zich kan al hartstikke spannend zijn, zeker voor de kleinsten. Wilt u iets extra’s? Kies dan uit een van de volgende invullingen:

  • Verhalenverteller die de kinderen meeneemt op een reis door de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam en de VOC.
  • Voorbereidende opdrachten (lesbrief) uitvoeren behorende bij het bezoek aan Pampus of Muiderslot. De schepen kunnen ingericht worden als klaslokaal.
  • Les op maat: Door middel van speelse opdrachten meer leren  over geschiedenis, aardrijkskunde, scheepvaart, energie, of het maken van nieuw land (Flevoland).

 

Activiteiten na afloop

Scholen die meevaren vanuit Almere, kunnen na terugkomst heerlijk spelen en zwemmen op het strand van strandbad duin.  Het strand is gratis toegankelijk en u mag hier uw  eigen activiteiten organiseren.

De haven van Amsterdam IJburg ligt naast Blijburg. Ook daar kan heerlijk gespeeld en gezwommen worden.

 

Kasteel Muiderslot: Ontdek de Middeleeuwen

Het Muiderslot is een echte middeleeuwse waterburcht met een ophaalbrug, vijf torens, kantelen en schietgaten. Het Muiderslot werd gebouwd in 1285 in opdracht van Floris V. en in de Gouden Eeuw woonde de schrijver P.C. Hooft er. Het Muiderslot is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst. Tijdens een bezoek ontdek je alle torens en kamertjes van het kasteel en leer je van alles over ridders en de Middeleeuwen. Er is keuze uit diverse lespakketten, rondleidingen en extra activiteiten.

Basisonderwijs || Middelbaar onderwijs

 

Forteiland Pampus  een bijzonder fort met een ongelooflijk verhaal

Pampus Experience met interactieve spellen. Forteiland Pampus is verrassend, spannend en leerzaam. Een verdedigingswerk dat meer dan 100 jaar is en bewoond werd door soldaten en fortwachters. Forteiland Pampus is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en staat op de Werelderfgoedlijst. Leer tijdens het bezoek alles over het leven op Pampus en waar de term “voor Pampus liggen” vandaan komt.

Interactieve tour Pampus Xperience
De interactieve tour “Pampus Xperience” neemt jullie mee op reis door de tijd en de verschillende ruimtes in het fort. In de Pampus Xperience beleef je het verleden. Geratel van machines, kanonschoten: Pampus leeft! De eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden zijn weer tot leven gebracht via multimedia. Er is dus geen gids of extra uitleg nodig. In de Xperience is het mogelijk diverse games spelen.

Extra activiteiten op pampus
Op Pampus zijn niet alleen diverse speurtochten uitgezet, er kunnen ook groepsactiviteiten worden georganiseerd op maat. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact met ons op.

 

Tarieven

Tarieven zijn inclusief boot & toegang tot de locatie.

Amsterdamse scholen komen in aanmerking voor vergoeding door de voucherbank. Bij het GVB kunnen scholen en BSO’s scholendagkaarten aanschaffen om voor € 2,- per kind de hele dag met tram, bus en metro te kunnen reizen (alleen online te bestellen).

Scholen in Almere kunnen een vergoeding krijgen via Collage.

 

Tarieven Pampus
Basisonderwijs & BSO: Bij 50 personen of meer € 8,50 pp. Kleinere groepen € 9,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 6 leerlingen.
Middelbaar onderwijs: € 12,50 pp.
Prijzen voor kinderen en begeleiders zijn gelijk.

Tarieven Muiderslot
Basisonderwijs: € 12,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 8 leerlingen.
Middelbaar onderwijs: € 14,50 pp. Minimaal 1 begeleider per 12 leerlingen.
Tarieven leerlingen en begeleiders zijn gelijk.

 

Educatie

Zowel Forteiland Pampus als Kasteel Muiderslot sluiten goed aan bij de lessen over de Nederlandse geschiedenis; op het gebied van de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw en de Nederlandse verdedigingswerken.

Voor beide locaties is lesmateriaal beschikbaar dat in de les ter voorbereiding op het schoolreisje gebruikt kan worden. Het is ook mogelijk tijdens de vaartocht een les aan boord te organiseren, waarin thema’s als VOC, visserij, scheepvaart, waterbeheer / polders en zelfs exacte vakken aan bod kunnen komen. Onze gepassioneerde medewerkers maken hiervoor interactieve programma’s op maat.

Liever puur ontspannen? De vaartocht is een heerlijk moment om te luisteren naar een verhalenverteller.

 

Vervoer

Veerdienst Amsterdam vertrekt vanuit de haven van Amsterdam IJburg en vanuit Marina Muiderzand in Almere.

De jachthaven van IJburg is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of per fiets. Groepen die per touringcar komen, kunnen direct naast de afvaartplek afgezet worden. Voor scholen en BSO’s heeft het GVB voor € 2,- per kind dagkaarten beschikbaar (alleen online te bestellen).

Bij Marina Muiderzand kan in overleg op het terrein gratis  geparkeerd worden. Beschikbaarheid van parkeerplaatsen hangt af van het seizoen.

 

tijden

U heeft de keuze uit drie tijdsblokken:

9.00 – 13.15 uur

11.00 – 15.15 uur (bij vertrek om 11.00 uur vaart u mee met onze reguliere veerdienst)

13.30 – 17.45 uur

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een schooluitje met Veerdienst Amsterdam, neem contact met ons op via e-mail of telefoon (020 – 427 8888).